Csokitól az iskolaszünetig
2016. augusztus 26. írta: zebralany

Csokitól az iskolaszünetig

avagy mi köze van a kettőnek egymáshoz és a széljáráshoz?

Szingapúr egyik nagy előnye, hogy sok sziget van a környéken. Szingapúr egyik hátránya, hogy sok sziget van a környéken. És ezek egyike sem túl jól szervezett....

Az állandó nyárban mindig örülünk ha kicsit fúj a szél. Kivéve, ha füstöt hoz magával...  (Tudom, nekem semmi sem elég jó!) De sajnos eljött a füstös évszak. Máshol ezt száraz évszaknak hvják, de itt a kettő együtt jár. És amig itt helyben nincs is gond, a szél idefújja a füstöt Indonéziából.

phototastic-26_8_2016_ef350975-5ba5-4d68-af93-69b6d3a55f60.jpg
Az első kép tiszta időben készült, a második ma reggel. A szemben lévő szigetnél lehet jól látnni a különsbéget. 

De kezdem az elején. Errefelé a nyár a száraz időszakot jelenti, amikor ugye ..... minden jó száraz. Ezért aztán ha valahol tűz üt ki, akkor az nagyon gyorsan tovább terjed és szinte lehetetlen eloltani. Ha elég nagy a tűz (na meg a füstje) akkor azt átfújja a szél a környező országokba, mint pl Szingapúr. Erre még azt mondanám hogy van ilyen, néha a legjobbakkal is megesik. De ami a szomorú, hogy ezeket a tüzeket szándékosan indítják!!! A legnagyobb gond Indonéziában van, azon belül is Szumátra és Borneó szigetén. (Szingapúr meg pont e kettő közés esik)

A tüzek nagyrésze valamilyen ültetvényről indul. Úgy gondolják égetéssel helyet csinálnak az új ültetvénynek. Ez már önmagában is gond, na meg aztán néha (ok, sokszor) hiba csúszik a számításba és továbbterjed a tűz, amit meg már nem tudnak megfékezni. Persze lehetne ezt kultúráltan kivágással is megoldani, csak az ugye pénzbe kerül és időbe telik. Ezeket meg senki sem szereti.

Másik motiváció az égetésre szintén anyagi hátterű. Ha valaki erdőt termel ki, akkor utána kötelező újratelepítenie. (Erre állam is ad valamennyi pénzt) Tehát a cégek szépen kitermelik a fát, aztán mire jönne az ellenőrzés, hogy hogyan is áll az újrateleptés, „véletlenül” pont leég az erdő. Pedig ők istenbizonybecsszóra elültették az új fákat, de ez a szárazság...

Harmadik jellemző eset, hogy a régi, már nem termő pálmáktól szeretnének megszabadulni ezzel. Igaz, van rá törvény, hogyha égetnek akkor kivágás után beton felületen lehet ezt megtenni, hogy ne terjedjen tovább, de ezt sajnos nem tartják be. Így szintén gyakori hogy továbbterjed a tűz.

Indonézia a világ legnagyobb pálmaolaj termelő országa, nem is gondolnánk mennyi mindenbe használják. Csoki, keksz, margarin, készételek, szappanok, tisztitószerek, testápolók... Egyetlen előnye, hogy olcsó. Vásárlóként annyit tudunk tenni, hogy kerüljük a pálmaolajat tartalmazó termékeket, illetve olyat választunk, ami a Green Palm logóval van ellátva, ez jelzi azt, hogy fenntartható gazdálkodából van.

greenpalm_company_logo.jpg

A legnagyobb pálmaolaj termelő cégek ugyan alártak egy egyezményt, hogy beszüntetik a tüzeket és kivágást alkalmaznak helyette, a gond az, hogy ezt szinte lehetetlen ellenőrizni. Illetve ők is felvásárolnak kisebb termelőktől, akik meg nem írtak alá semmit... Tehát a szándék már megvan, de a kivitelezés döcögősen halad.

A füst és levegőszennyezettség mellett az élővilágot is veszélyezteti a nagymértékű kitermelés, itt főleg az orángutánokat! Erről már biztosan olvastatok, a kitermelésnek ők az egyik legnagyobb vesztesei!

De amíg szőrös barátainkat nem fújja erre a szél, addig a füstöt sajnos igen. Minden évben szeptember októberben elkezdjük látni (és szagolni) a füstöt. Úgy képzeld el, mintha a szomszéd 2 hónapig avart égetne.... Nem valami kellemes, ráadásul nem is egészséges.

Mit is jelent ez számokban? A légszennyezettség (egyik) mértéke, hogy mennyi kosz van a levegőben. PM néven fut. (Particulate Matter) A PM10 a nagyobb részecskéket is méri, a PM2.5 csak a kisebbeket. Úgy képzeld el, hogyha egy dobozba bedobsz véletlenszerű kavicsokat, a PM10-el azt számolod mennyi 10-esnél kisebb kavics van, a PM2.5 meg hogy mennyi 2.5-nél kisebb kavics van. A kisebb részecskék károsabbak, mivel azok könnyebben bejutnak a tüdőbe (és bent is maradnak)

wp_ss_20160826_0002.png

Mik a határértékek? Magyarországon csak a PM10-et mérik. (A 2.5-öt drágább) Ebből a WHO ajánlása szerint az éves átlag 20 alatt jó ha van, bár ugye ingadozik, azért a napi ne haladja meg az 50-et. Ha 50 felett van, akkor szomgriadó lép életbe.

A PM2.5-re 10 az éves átlag ajánlás, és 25 a napi. 50 alatt tiszta a levegő, 100-ig nincs gond. 100-200ig egészségtelen, asztmásoknak, betegeknek már nem nagyon ajánlják hogy kimenjenek, gyerekeknek csak kis időre. 200-300ig nagyon egészségtelen, ekkor már senkinek nem ajánlják a hosszabb kint tartózkodást. 300 felett veszélyes. Ma 215re ment fel. A suliban futóverseny lett volna, de azt lemondták. Füstszag van, simán érezni, pedig pont kicsit meg is vagyok fázva. Tavaly pont vége lett az őrületnek mire kiköltöztünk, de idén nem ússzuk meg. Azt hiszem ideje beszerezni azokat a  maszkokat, amiken eddig csak röhögtem...

Nekem szerencsém van, bárhonnan tudok dolgozni, ha nagyon rosz a levegő otthon maradok és nyomatom a légkondit, ami szűri is a levegőt. De mit jelent ez az iskolákban? Az ajánlás a következő: 100 felett már nincsen kinti tornaóra, de szünetben azért még kimehetnek a gyerekek. 200 felett már nem mehetnek ki a szünetben sem, 300-nál pedig bezárják az iskolát. Előző évben egy nap volt amit államilag iskolaszünetnek nyilvánitottak, de sok magániskola már alacsonyabb szintnél is bezárt. (Éppen ma küldték a fiam iskolájából az erre vonatkozó utasításokat) Remélem azért idén nem lesz ennyire vészes a helyzet, de nem árt figyelni a hireket.

A Forma 1 is szeptemberben van, tavaly utolsó pillanatig kérdéses volt, hogy megtartják-e, a levegő miatt, de szerencsére pont fordult a szél és befújt egy kis tisztább levegőt. Úgy tűnik idén is leshetjük  a számokat a futamok előtt.

Hogyan tovább? Igazából 2 dolgot tehetünk. Egyrészt felkészülünk hogy túléljük a következő kb 2 hónapot, beszerezzük a maszkokat és extra légtisztitót. Másrészt reménykedünk, hogy jön egy jó nagy eső ami eloltja az összes tüzet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zebralany.blog.hu/api/trackback/id/tr6811653070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peteror 2016.08.26. 13:01:18

Pont ezt a témát kutattam itt is, mivel nálunk kábé egész nyáron úgy néz ki a levegő, mint a szigetes képen az "utána" fázis....(kivéve pénteken, akkor leállnak az építkezések - guess what) Ráadásul mint kiderült, 2015 végén kijött egy jelentés, hogy bizony az emirátusban a legrosszabb a levegő, rosszabb, mint Kína vagy India. Úgyhogy azóta nincs hivatalos adat, csak a "hivatalos" sajtó zengi, hogy minden rendben.
Amúgy a PM10 itt 90 és 400 között van (volt legutóbb, amikor még adatot lehetett találni). Itt mondjuk nem füst van, pára-sivatagi homok-építkezések-autók az összetétel.
Már úton van a maszk ide is, tőlük lehet nagyon menőket rendelni: respro.com/pollution-masks :)

peteror 2016.08.26. 13:01:54

Pont ezt a témát kutattam itt is, mivel nálunk kábé egész nyáron úgy néz ki a levegő, mint a szigetes képen az "utána" fázis....(kivéve pénteken, akkor leállnak az építkezések - guess what) Ráadásul mint kiderült, 2015 végén kijött egy jelentés, hogy bizony az emirátusban a legrosszabb a levegő, rosszabb, mint Kína vagy India. Úgyhogy azóta nincs hivatalos adat, csak a "hivatalos" sajtó zengi, hogy minden rendben.
Amúgy a PM10 itt 90 és 400 között van (volt legutóbb, amikor még adatot lehetett találni). Itt mondjuk nem füst van, pára-sivatagi homok-építkezések-autók az összetétel.
Már úton van a maszk ide is, tőlük lehet nagyon menőket rendelni: respro.com/pollution-masks :)

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2016.08.26. 14:40:41

@peteror: Igen, sokszor nehéz adatt szerezni, nem mindenkinek érdeke hogy nyilvános legyen. Gondolom Indonéziában is "tisztább" a levegő...
A linket köszi, hétvégén rendelek párat. Ha már viselni kell, legalább legyünk menők! ;)

peteror 2016.08.26. 14:43:59

@zebralany: no igen.. ahogy nézem nálatok lehet is kapni, hogy ne kelljen messzire menni érte: www.motoworld.com.sg/respro :)

Lamia86 2018.08.21. 19:40:02

szia, egy ideje en is nezelodok Szingapur fele, az iskolàk nagyon dràgàk.... munkat keresek, mint latom a lakaskereses egyszerubb. ha van valami otleted szivesen fogadom.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2018.08.28. 02:21:36

@Lamia86: Szia! Valóban lakást találni egyszerű, munkát kevésbé. Mindenképpen érdemes már külföldről elkezdeni. Ha valami speciális a területed akkor célirányosan érdemes a cégeket megkeresni, úgy talán jobb az esélyed. Sima fizikai meló nem játszik (mosogatás, takarítás...) azokra itt vannak a balgladesiek, Fülöp szigetekiek... akik fillérekért megcsinálják. Sok sikert!
süti beállítások módosítása