A piszkos anyagiak
2015. november 26. írta: zebralany

A piszkos anyagiak

Miért is várom annyira az első fizetést.....

Ma azon kaptam magam, hogy nagyon várom a fizetésem! Tévedés ne essék, azt mindig várom, de szerencsére nem hónapról hónapra élünk, hogy hóvégén már nézni kelljem mi lesz vacsorára... 
Viszont most nagyon-nagyon várom! Ez lesz az első itteni és hát nem olcsó a költözés. Ha esetleg valaki hasonlóban gondolkodik tervezzen előre és tudja meg mi vár rá. (Sokan elvéreznek ezen és extra stresszt okoznak maguknak)

Akkor lássuk, hogy ez pontosan hogyan néz ki nálunk. Tipikusan az ember elsején kezd és valamikor hó végén kapja az első fizetését. Ehhez "csak" az kell, hogy megadja a számlaszámát. Ez volt az első probléma.
Ugyanis október elsejétől megszigorították a feltáteleket és kell egy lakcím, erről bizonyíték és névre szóló közüzemi számla. Elfogadnak tengerentúlit is, de csak ha angolul van. Első gond, hogy a lakcímkártya ugye magyarul van. A másik, hogy mire bármilyen magyar közműtől innen külföldről elintézem hogy küldjenek egy 3 hónapnál nem régebbi számláról másolatot angolul.... háááát, ebbe bele sem mertem vágni. 
A cég fizeti ez első hónapra a szállodát, ezért volt foglalásunk, amit elvleg elfogadna a bank, de mivel a cég nevén volt... igen, így nem fogadják el. 
A harmadik opció ha bemutatom a lakásbérleti szerződést, de ugye azt először meg kell találni...
Végül a második megoldás lett a befutó, azzal a kiegészítéssel, hogy a cég adott egy igazolást, hogy ez a foglalás nekem szól. Mindez színes, szagos, fejléces céges papíron mert csak az a hivatalos.... Ez eltartott bő egy hétig mire megkaptam, de végre műlt hétvégén sikerült megnyitni a bankszámlát. 

Itt jött a következő probléma. Ha nem adom le tizedikéig a számlaszámot, nem tudnak már abban a hónapban utalni. Nyilvánvalóan erről lemaradtam. Azt ígérték hogy akkor utalás helyett csekket kapok. Nos ezzel 2 probléma van. 1, nem tudom mikor kapom meg 2, eltart pár napig mire a bank a számlámon jóváírja. Papíron ma van fizetésnap, de még nincs hírem...

adobephotoshopexpress_669babd45ecd450191e8918ebd12575f.jpg

De miért is várom annyira??? Nos egyenlőre az otthoni számlát és kártyákat használjuk.Az átváltási árfolyam nyilván nem a legkedvezőbb, ha pedig KP-re van szükség minden kivét minimum 3000 ft. És maximalizálva van a napi limit, hogy tuti több részben vegyed ki. Mire megy el a pénz? Első körben főleg ennivalóra. Plussz apróságok mint esernyő, buszbérlet... Viszont van 2 nagy tétel amivel számolni kell.

Iskola: Magániskola jöhet csak szóba, helyi iskolába külföldiként bekerülni szinte lehetetlen, legalábbis első évben. Itt már a jelentkezésért is fizetni kell elég combos összeget. Ha felveszik, akkor azonnal ki kell fizetni az első 2 havi tandíjat (van ahol többet is) plussz még iskolafenntartási díjat, tanszerdíjat.... Ez nekünk 10e SGD így együtt most az első körben. És mi még viszonylag olcsóbb iskolűt választottunk.... (Kb 200-al kell manapság szorozni)

Lakás: Ha találtál lakást ami tetszik, úgy lehet ajánlatot tenni, hogy egy havi bérleti díjat befizetsz, mintegy foglalóként. (Később ezt beszámítják, gyakorlatilag ez az első hónap bérleti díja) Ha minden oké és megegyeztetek akkor beköltözés előtt még 2 havi kauciót is le kell tenni) Tehát mielőtt megkapod a kulcsot 3 hónapot kifizettél. Ez máshol is így van, de az árak más léptéken mozognak. Mi egy 3 hálószobás lakásért (nem ház, n10 éves lakópark) havi 5500 SGDt fizetünk. 

Tehát ha a fentieket összeadjuk látszik hogy kb 30e SGD-nél járunk eddig. És a konténer sem ér ide mire beköltözünk, így kell majd szerezni egy-egy szett ágyneműt és törölközőt. Ágyat amúgy is venni akartunk, azzal nem számolok, többi nélkül meg kibírjuk valahogy még 2 hetet. Persze lehetne tovább szállodába maradni, de az már saját zsebből menne, akkor meg már inkább veszek törölközőt. Egyébként a cég költözéskor fizet egy hónap extra fizetést hogy segítsen ezekben, de mivel ugye azt csak hó végén kapom meg....

Szerencsére ezt (majdnem) mind tudtam mielőtt belevágtunk így terveztünk, nem okozott álmatlan éjszakát, de 
talán már érthető, miért is várom annyira hogy megtapasztaljam hogyan kell egy csekket beváltani.... :D

Frissítés: A csekket pénteken megkaptam, de a bankban amit du 2-ig leadnak azt következő munkanap írják jóvá. Azaz leghamarabb kedden tudok belőle költeni...

A bejegyzés trackback címe:

https://zebralany.blog.hu/api/trackback/id/tr518116660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása