Mit is tudok Szingapúrról?
2015. október 23. írta: zebralany

Mit is tudok Szingapúrról?

Bevallom mikor először szóba kerül a lehetőség, még nem sokat tudtam Szingapúrról. Első utam a netre vezetett hogy akkor pontosan hol is van és mit kell róla tudni. (Egyik ismerősöm a világ legjobb helyeként említette mindig, ahová bármikor visszaköltözne.)  

Íme néhány általános információ kezdőknek ami nekem is segített a döntésben (vagy nem):

  • Malájzia déli csücskében lévő sziget (plussz még 63 lakatlan szigetecske) ami 50 éve lett külön ország (A tuti közepén, rengeteg jó hely pár órás úttal elérhető. És mint sokan mások gyerekkorom óta álmom volt hogy tengerparton lakjak) 
  • Városállam. Ebből csak 3 van a világon. (Na jó ezt nem tudom hogy előny vagy hátrány, de legalább új, ilyen helyen még nem laktam. És nem is fogok, Monacóhoz nem vagyok elég gazdag, Vatikánhoz meg vallásos...) 
  • Kb 5.5 millió lakosa van, ennek kb 40%-a nem itt született (Itt tuti nem néznek ki) 
  • Az egyenlítőtől csak egy fokkal van északabbra, ennek következtében mindig nyár van. (Hurrá!) Igaz a páratartalom meglehetősen magas (Szaunázni sosem szerettem) 
  • 6/7 óra az időeltolódás és 9500 km a távolság (Ez nyilván nem előny, de nem is probléma)
  • Tilos rágózni. Na jó gyógyászati céllal lehet, de csak receptre és felírják ki vett ilyet.(Ezt kibírom, ha meg mégsem akkor úgyis sokat utazom, majd ott kirágózom magam. Egyébként ez a tilalom inkább a szemetelés miatt van. Ha pl kiköpnék a járdára, bele is olvadna.) 
  • Nagyon sok listán a világ egyik legjobb helyének tartják (Ennyi ember csak nem téved) 
  • Az egyik legbiztonságosabb hely a világon. Nincs korrupció és bűnözés sem, a szigorú büntetéseknek köszönhetően. (Mivel nem tervezek törvénytelen dolgot, az esetenkénti titkos rágózáson kívűl, ez mindenképpen jó pont)
  • Ha nem húzod le a vécét magad után 500$ a büntetés (Ez sem okozhat problémát, de azért kíváncsi lennék hogy ellenőriznek) 
  • Nagyon drága. De tényleg. (Viszont a fizetések is ehhez igazodnak. És ugye innen bárhová megy az ember az olcsóbb lesz...) 
  • Az ország annyira jól szervezett hogy sokan járnak oda tanulmány útra (Mindig olyan helyről álmodtam, hogy ne kelljen nekem a politikával foglalkoznom) 
  • Nem szabad 280 méternél magasabb házat építeni. A legmagasabb természetes domb (bucka) csak 164 méter. Tehát van sok olyan épület ami magasabb az ország legmagasabb természetes pontjánál. (Nem vagyok tériszonyos, de nem is nagyon vágyom többre) 
  • Munkaszüneti napok: Újév; Kínai újév; Nagypéntek; A munka ünnepe; Vesak (buddhista); Hari Raya Puasa (muszlim); Nemzeti nap; Hari Raya Haji (muszlim); Deepavali (hindu); Karácsony. (Nekem nagyon szimpatikus hogy minden főbb vallást támogatnak, szerintem így igazságos) 
  • Világon a második legnagyobb a népsűrűsége. Monaco az első. (Nos legalább minden egy helyen lesz) 
  • Mivel nagyon kicsi és sűrűn lakott, szinte mindent importálnak. Még a homokot a partra és az ivóvizet is. (Ez nem volt döntő tényező csak érdekes) 
  • A dugók elkerülése végett szigorúan korlátozák az autóvásárlást. Ha valaki kocsit szeretne venni, először engedélyt kell szerezni (ez licitálással megy), aminek az ára kb egy autó ára. És csak 10 évre szól. Ha ez megvan már csak az autót kell beszerezni, amire mostanában 41% az import adó és a regisztrációs díj az ár 140%a!!! Összességében tehát kb négyszer annyiba kerül... (Viszlát céges kocsi, Helló buszbérlet!) 
  • Bár 4 hivatalos nyelv van, az angol a "leghivatalosabb" (Végre mindent megért mindenki a családból) 
  • Többlakásos társasházban (amiben a lakosság 80-90%-a lakik) nem lehet semelyik nemzetségből több mint 8%. (Nyilván a helyiek kivételével). Ezért lakásvásárláskor vagy bérléskor ezt is jelezni kell és ezen elbukhatod. (Magyarként ez valószínű nem okoz nagy problémát. De az ötletet jó, ezzel kerülik el a gettósodást és így nincs jó vagy rossz környék) 

A fenti sok hasznos (és kevésbé hasznos) információk tükrében született meg a döntés, hogy szimpatikus a hely, belevágunk. Irány Szingapúr! 

A bejegyzés trackback címe:

https://zebralany.blog.hu/api/trackback/id/tr18013473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása