A nem bejáró bejárónő
2020. február 05. írta: zebralany

A nem bejáró bejárónő

azaz cseléd

Itt még tartott az iskolszünet, de fiam már nagyon ki volt éhezve egy kis gyerektársaságra. Megbeszéltük, hogy áthívjuk az egyik barátját játszani, róluk tudtuk, hogy nem utaztak haza a szünetre. Szülő felhív, randi lebeszél, jön a válasz, hogy szuper, küldik a gyereket a cseléddel... Erről eszembe jutott, hogy erről a témáról még nem nagyon írtam. (Illetve a héten ismerősökkel beszélgetve szintén felmerült a takarítónő probléma. Szóval a bejárónő, azaz rendes nevén cseléd, mert ugye nem jár be sehonnan. Itt teljesen elfogadott és általános jelenség, hogy van egy (nagyobb házakban több) személyzet aki ott lakik. Először lakáskereséskor találkoztam ezzel, amikor a kisebb lakásokban is megmutatták melyik lyukban lehet a "maid"-et elhelyezni. Hivatalos neve bomb shelter, azaz bunker, de nehezen tudom elképzelni, hogy bombatámadás esetén bárkinek lenne ideje ide bemenekülni... Na meg Szingapúr nem is a terrortámadásokról híres! 

Mit kell tudni róluk?

  • Jellemzően a Fülöp szigetekről érkeznek, ritkább esetben Indiából, Malajziából egyéb környékbeli országból
  • Egészségbiztosítást, adót, teljes ellátást kell nekik biztosítani, illetve fizetni a hazautat 
  • Kötelező a családdal lakniuk
  • Heti 6 napot dolgoznak, vasárnapok és ünnepnapok szabadok. Szabadság nincs, de ha újra alkalmazzák, akkor 2 szerződés közt kapnak 15 nap fizetett szabit (ez ugye 2 évente van)
  • Csak annak a családnak dolgozhatnak akik a vízumot intézték és ezt elég szigorúan is veszik. Nem lehet azt, hogy egy napra megkéred hogy aznap mondjuk menjen át anyóshoz kitakarítani
  • Minimális fizetést kapnak, főleg ha órabérre lebontjuk. (Bár mivel teljes teljes ellátás is jár, ezt gyakorlatilag majd mind félre lehet tenni)
  • Legtöbben hazaküldik a pénzt, ahol a férj/szülők nevelik a gyerek(ek)et 
  • Egyedülálló férfiaknak nem lehet bentlakónőjük (érthető okok miatt)

Ezen felül van egy letét (kb 1M forintnyi összeg) amit a vízumigényléskor (a fogadó családnak) letétbe kell helyeznie. Ez arra szolgál, hogyha bármi történik ebből haza lehet küldeni a cselédet. A bármi történikbe az is benn van, hogy esetleg terhes lesz. Ha ez véletlenül megtörténik, a vízumot visszavonják és azonnal hazaküldik. A teljes összeg elveszik, akkor is ha nem kerül ennyibe.

Hogy ez mennyire nem luxus az kiderül abból, hogy jelenleg kb minden ötödik háztartásban van maid. A külföldi (európai, ausztrál, amerikai) családok jellemzően jól bánnak velük, hiszen örülnek ha van valaki aki megfizethető áron takarít, babysitterkedik, kutyát sétáltat, beteget ápol... Szerintem ez azért van, mert mi nem így nőttünk fel és értékeljük ezt a luxust. A helyiek (és most itt ezalatt az ázsiaiakat értem) már jobban hozzá vannak szokva és talán nem értékelik őket ennyire. Sajnos rendszeresen olvasni hogy milyen rosszul bánnak velük, agyondolgoztatják őket... Na meg persze arról is, hogy a maid lopott, rosszul bánt a gyerekekkel vagz jutyéval, esetleg összeszűrte a levet apukával.

Azt gondolom hogy ez bizalmi állás mindkét részről és ha működik mindenki jól jár, de ha nem... Talán mi ezért sem jutottunk el még oda így több mint 4 év után,  hogy mi is felvegyünk egyet. Soha nem mondd hogy soha, csak azt hogy MÉG nem.

 

A lenti kép egy tipikus szoba amit kapnak az esetek nagyrészében. Ha nagy szerencséjük van kapnak egy rendes szobát ablakkal és légkondival. Ha nagyon nincs szerencséjük, akkor vagy a gyerekkel alszanak, vagy a kanapén a nappaliban.maid.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://zebralany.blog.hu/api/trackback/id/tr2712118101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása