Mi mennyi?
2016. január 17. írta: zebralany

Mi mennyi?

Többen kértétek, hogy írjak az árakról, illetve valaki elküldött egy cikket, miszerint 2015-ben (ismét) Szingapúr volt a világ legdrágább városa... Ebben a listában az alapvető megélhetési költségeket hasonlítják össze (fogyasztás cikkek, utazás, szolgáltatások...) Érdekes módon az iskoláztatás és lakásbérlés nincs benne, de szerintem a sorrenden ez sem változtatna.

Egy másik statisztika szerint a világ 5-ik legdrágább városa ingatlanvásárlási szempontból. 1 millió (amerikai) dollárért egy 39-nmes ingatlant lehet itt venni. Nem, nem elírás. Abból otthon már Rózsadombi villa  kijön, mégha csak egy szerényebb is. Ez megmagyarázza, hogy miért annyira drága a lakásbérlés...

Na de mégis mennyi az annyi?! Kezdjük a kicsikkel ás haladjunk a nagyok felé... 

adobephotoshopexpress_669babd45ecd450191e8918ebd12575f.jpg

Alapvető élelmiszerek - Szinte minden drága, mivel importálni kell, Szingapúr túl kicsi a termeléshez. Ezen az oldalon tudtok pl böngészni, ha konkrétan valamire kíváncsi vagytok, de azért kírok ide pár dolgot. Mindenből a legolcsóbb saját márkásat kerestem és 200ft=1 szingapúri dollárral válottam át.

Kenyér. Itt főleg az előre szeletelt változat van, 400gramm fehér: 400 ft
1kg liszt: 500 ft
1kg kristálycukor: 360 ft (Itt cukornádból készült van elsősorban)
1l UHT tej: 380 ft
1kg burgonya:470 ft
1kg vöröshagyma: 980 ft
1kg répa: 380 ft
Kinder tejszelet (4 csík) 380 ft
Colgate Total fogkrém 150g: 1060 ft


Van viszont pár dolog ami számomra meglepően olcsó, legalábbis Mo-hoz képest. Bocsi, tévedtem, nem nagyon találtam ilyet... Talán a tengeri herkentyűk, hiszen azokat nem kell (annyira) messziről hozatni.

wp_20151106_16_04_27_pro_1.jpgKözlekedés - Nagyon szabályozzák a forgalmat, légszennyezettséget, dugókat, így mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne legyen saját autód. Cserébe viszont a tömegközlekedés és a taxi államilag támogatott. A busz/metrójegy összege távolságtól függ, illetve attól hogy csúcsidőben vagy azon kívűl közlekedsz-e. (Az autókról később majd külön írok)

Én reggelente 2+2 metrómegállót megyek, (a szigetbusz után). Ezért az útért csúcsidőben metróval 228 forintot, azon kívűl 208 forintot fizetek.  Ha busszal mennék meglenne 190 forintból, csak sokkal tovább tartana. (Mondanám, hogy hétvégén jó lehet, mert akkor lehet útközben bámészkodni, de ki a fene akar hétvégén benneni a munkahelyére...?) A korlátlan havibérlet ára 24e forint, de ez nekem nem éri meg. Így marad a feltöltős metrókártya, amit be és kimenetkor hozzá kell érinteni az érzékelőhöz és abból kiszáolja mennyit kell levonnia. Buszon is fel és leszálláskor is csipogni kell. Gyerekek 7 éves korig ingyen utaznak, diákoknak a kedvezményes kártya kb félárú utazásra jogosít. 


A 2+2 megállóm elvben 6km, de ezt csak gyalogolva lehet(ne) ennyi, amúgy az egyirányú utak bekavarnak. Ugyanez az út taxival kb 2000 ft, ebbe benne van már az alapdíj és a csúcsidős felár is. Ezt kikerülendő sokszor Uberezek, így már 1200 forintból is kijön ez az út. Sokszor szoktam taxizni/uberezni, egy gond van velük, csúcsidőben sokszor lehetetlen bármelyikhez is hozzájutni. Ha meg még éppen az eső is esik, na akkor tuti metrózok mert esélyem sincs szabad taxit találni! Ezzel mindig számolni kell, de a tömegközlekedás percre pontos, megbízható, tiszta.

Az autó a legdrágább opció. Eleve fizetni kell az engedélyért, hogy autót vehess. Tegyük fel hogy csórók vagyunk és csak a legolcsóbb fapados  Suzuki Swiftre fussa, ez ma pont 20millió ft a vételi jogokkal együtt. Azaz maga az autó kb 11m ft, ez szerintem a triplája az otthoni árnak. Pedig a gyártása nyilván ugyanannyiba kerül... Nem csoda hogy itt nem osztogatják a céges autókat... 

Következő nagy tétel az evés, de már (gyors)étteremben. Itt aztán mindenki talál kedvére valót. Ha sima food courban (vagy valami hasonló önkiszolágló helyen) eszünk, 1000-2000 forintra jön ki egy egyszerű étel, de nyilván felfelé simán mehet még az ár. Étteremben kb 2500nál kezdődik egy főétel egy átlagos helyen. Ami necces az az alkohol. Egy korsó sör 2500-nál kezdődik, de ha valaki a boltban veszi meg, akkor is legalább 800forintot fog kipengetni egy 0,33as dobozért. A leggagyibb bor 4000 forint körül kezdődik. (Aki jön látogatóba, most már tudja mit hozzon! ;) )

Amíg az életeknél nagyjából kétszeres szorzó van, addig a szolgáltatásoknál ez már többszörös. Ez részben érthető, mivel itt minden drága, a fizetések is magasabbak. De azért itt sincs mindenki agyonfizetve!  Amire egyenlőre ki vagyok akadva, az a fodrász. Nemzsenge koromra való tekintettel, rendszeresen el kell tüntetnem az egyre gyakrabban felbukkanó platinaszőke (fehér) hajszálakat. Amíg otthon ez a művelet 5-10e forint között megoldható, ítt 20e alatt szóba sem állnak. Ha meglátják hogy hosszú, dús, göndör európai hajad van, amivel itt nem sokszor találkoznak, még rádobnak kicsit. Múltkor konkrétan bementem egy szalonba. Előtte azért tanulmányoztam az árlistát, azon az volt, hogy haj(tő)festés 20e. Személyesen konzultálva aztán kiderült, hogy ez annyi, de még hozzájön a hajmosás ára, szárítás és persze a hosszú a haj feláras. Mondjuk nem értem hajmosás nélkül hogy lehetne festeni, illetve ha csak  tövét festik nem tökmindegy hogy 5 vagy 50 centi van még utána??? Azt mondták az én hajamat 50 ezerért megcsinálják, vágás nélkül. Hááát, most ott tartok, hogy egyenlőre magamnak festem...  Kozmetikus, orvos, masszázs hasonlóan drága.

Oktatás Ez az a tétel amit nem lehet kikerülni, ha az embernek gyereke van. Vannak az állami iskolák, ahol a helyieknek szinte alig kell valamit fizetni, (5-10e forintnyi havonta) de külföldiként már itt is legalább 800SGD havonta a tandij (alsóban). Várólista van és a külföldiek gyerekei a várólista legeslegvégén vannak. Még akkor is ha a szomszédban lakik. A jobb iskolákba így szinte lehetetlen bekerülni, a rosszabbakba... na azt meg hagyjuk. Pár év ittlét után javul a helyzet, de ott még nem tartok. Tehát aki külföldiként idecsöppen, annak nem sok választása van, maradnak a magániskolák. Szerencsére nagyon sokféle közül lehet választani, én is jó pár nyílt napon voltam. 

A tandíj némileg tér el nemyetközi iskolánként, de kb 4-10 millió ft közt van évente. Ehhez meg jönnek különböző egyéb díjak, mint jelentkezési díj, beiratkozási díj, sport hozzájárulás, iskolabusz.... Na meg az egyenruhát is meg kell venni és ebédet is csomagolni. Nem olcsó mulatság, ilyenkor kicsit örülök, hogy csak egy gyerekem van. Ezek után remélem minumum zseni lesz ha nagy lesz, de legalább miliárdos!

Ikea Költözés után ide jártunk a kötelező kiegészítőkért, illetve a honlapjukon pontosan össze lehet hasonlítani az árakat. Itt a legkevesebb taán az árkülönbség, kb 20-30%-al magasabbak az árak, de nagyon sokminden van ahol pont csak át van váltva az ár. Így itt ez valóban olcsónak számít, ezt mi sem bizonyít jobban, hogy iszonyatos tömegek vannak a boltokban hétvégn ls hétköznap is. Egyedül talán a reggelek okésak, de mostanra meg is van már minden ami kellett....

Szórakozás Sok ingyenes hely van, de ami fizetős, ott megkérik az árát. Persze sokszor van kedvezmény, érdemes körülnézni. 
Universal studios 1 napos felnőtt belépő:14800 ft (74 SGD)
Mozijegy (Sima 2D): hétköznap 1700 ft, hétvégén (P,Szo,V) 2400 ft
Uszoda felnőtt napijegy: hétköznap 300 ft, hétvégén 400 ft Nem, ez nem elírás, valóban ennyi. Államilag támogatják a jegyeket, mindenki legyen sportos és egészséges!
Állatkert felnőtt jegy: 6400 ft (de ha pl az én helyi bankkártyámmal fizetek, 30% kedvezmény jár)
Botanikus kert: ide nincs belépő, egyedül az orhideakiállításért kell külön fizetni
A tengerpartok is mindenhol ingyenesek, illetve sok super park és játszótér is van. 

Utazás A végén kitérnék erre is, hiszen ez az a tétel ami sokkal de sokkal olcsóbb mint otthon, főleg a távolságok miatt. Költözésünknek egyik nem titkolt célja volt, hogy a környező országokat, partokat bejárjuk. Szingapúr klassz hely, csak kicsi, de legalább a tuti közepén van. A héten lefoglaltam az április nyaralást. A repjegy Thaiföldre 30e ft volt személyenként (oda-vissza). Itt tudtok böngészni, de úgy láttam ez az az ár amennyiért az ember eljuthat szinte az össze környező szigetre. Sőt, már fele ennyiért is ha a legolcsóbb jegyre hajt rá. Maldív szigetek pl ost akciósan 42e ft. Már mondtam is J-nek, hogy akkor most nézzük meg az iskolaszüneteket és egész évre foglaljunk ezekre repülőjegyeket. Hát nem lelkesedett az ötletért, de a februári kínai újévről már úgyis lemaradtunk, tavaszi szünet lefoglalva, úgyhogy talán a nyári szünetig még van időnk....

Mindent összevetve igen, drága ország, de amíg ezt a fizetések kiszámolásánál figyelembe veszik, addig nem panaszkodom. Turistaként azért nem árt tisztában lenni vele hogy mi a helyzet, nehogy valaki azzal a feltételezéssel érkezzen, hogy ázsiában minden olcsó.... Az mondjuk igaz, hogy itt nincs olyan hogy leveszik a turistákat, emiatt nem kell aggódni!

A bejegyzés trackback címe:

https://zebralany.blog.hu/api/trackback/id/tr868242656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása